Cuvinte măreţe au fost rostite, ieri, la Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, unde s-au inaugurat lucrările de construcţie ale proiectului ELI-NP, cel mai mare laser din lume. Sursa: MARIAN ILIE
“Măgurele va deveni oraşul ştiinţei” şi „este un proiect istoric”, au decretat ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu şi premierul Victor Ponta în faţa invitaţilor de soi, rectori, diplomaţi, dar şi reprezentanţii unor multinaţionale.
Ploaia era cât pe ce să strice însă momentul- cheie al ceremoniei, când la temelia clădirii care va adăposti laserul urma să fie îngropat, într-o capsulă, pergamentul semnat de însuşi primministrul Ponta. Domnii şi doamnele îmbrăcaţi la patru ace s-au udat până la piele alergând până la şantierul în lucru, în timp ce organizatorii solicitau disperaţi suplimentarea umbrelelor.
„Am sperat că va fi soare”, s-a scuzat mulţimii o doamnă de la Guvern. „Plouă a bogăţie...pentru Bruxelles”, a încercat să destindă atmosfera unul dintre diplomaţii care se înghesuiau la ieşirea îngustă din Institut, aşteptând o umbrelă. În total, 200 de cercetători vor fi angajaţi permanent la ELI, iar alţi o mie de experţi străini vor veni la Bucureşti pentru a lucra la acest proiect.
Laserul de la Măgurele, a cărui putere ar putea duce, teoretic, la teleportarea din „Star Trek”, a costat circa 300 de milioane de euro şi va începe să funcţioneze în anul 2018.