Campania de dezinsecţie a spaţiilor verzi din municipiul Suceava, anunţată la jumătatea lunii mai, pentru combaterea invaziei căpuşelor, nu a mai avut loc.
„Eram pregătiţi să acţionăm în parcuri şi pe mai multe spaţii verzi frecventate de suceveni, inclusiv în zona de agrement de după Uzina electrică, acolo unde sunt amenajate locuri de grătare, dar vremea ne-a dat peste cap toate planurile. Trebuie să aşteptăm să se oprească ploile, pentru că altfel nu avem nici o eficienţă”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Acesta şi-a exprimat intenţia de a relua demersurile făcute în primăvară, atunci când, din cauza căldurii neobişnuite pentru acea perioadă a anului, numărul sucevenilor muşcaţi de căpuşe a ajuns la câteva sute.
„De săptămâna viitoare vrem să trimitem echipele de dezinsecţie, după un program bine stabilit, să împrăştie cu insecticid pe spaţiile verzi din municipiu, pentru a combate atât căpuşele, cât şi ţânţarii, care, după ploile abundente, se vor înmulţi foarte tare”, a spus viceprimarul Doroftei.
Atât muşcătura căpuşelor, cât şi cea a ţânţarilor este periculoasă pentru sănătatea populaţiei, ambele insecte fiind purtătoare de boli grave.
Căpuşele pot transmite celor care au fost înţepaţi de aceste insecte parazite o boală extrem de gravă, borrelioza Lyme - afecțiune care poate da o multitudine de manifestări cutanate, musculoscheletale, neurologice și chiar cardiace.
Ciupiturile de ţânţar pot duce şi la apariţia unor probleme grave de sănătate, nu doar la un disconfort intens provocat de senzaţia de mâncărime. Ţânţarii pot transmite parazitul Plasmodium, care dă malarie, virusul West Nile şi cel al febrei galbene.
Virusul West Nile este extrem de periculos pentru că în 90% din cazuri persoanele infectate nu prezintă simptome. Iar atunci când acestea încep să apară, ele se manifestă precum o răceală. Medicii spun c