Specialist în criminalistică și criminologie, Dan Antonescu, realizatorul emisiunii „Investigatorii” de la Realitatea TV, dezvăluie într-un dialog cu Nuami Dinescu ce efecte are închisoarea asupra unor oameni, de ce l-a deranjat atitudinea presei în cazuri celebre precum Mihalea sau Passaris și ce va face când nu va mai apărea pe sticlă.
Nuami Dinescu: Care e rostul emisiunii “Investigatorii”?
Dan Antonescu: M-am gândit întotdeauna că dacă, pe parcursul activităţii emisiunii, am reuşit să prevenim măcar o faptă, asta înseamnă că un om, datorită nouă, este în viaţă, iar un altul nu-şi iroseşte viaţa în puşcărie.
Foştii colegi, care priveau la început cu reticenţă faptul că eu m-am dus la televiziuni, adică am trecut în tabăra celor care „fură” informaţii, au văzut apoi că e singura emisiune care nu vorbeşte poliţia de rău, are caracter educativ şi aici nu folosesc termenii ca să mă aflu-n treabă, dar chiar are. Am arătat şi copii, cum au ajuns la puşcărie din cauza părinţilor, şi părinţi care au ajuns la puşcărie din cauza copiilor. Foarte urmărită este în puşcării. Sunt oameni, foşti „clienţi” de-ai mei, cu care mă întâlnesc, care au ieşit între timp şi care mă salută.
Crezi că unii dintre oamenii ăştia care au fost închişi s-au schimbat?
Da. Îţi dau un exemplu: azi, m-am întâlnit cu un tip care a ieşit după o chestie pentru care aproape că nu merita să se ducă acolo.
„Dane, pe cuvântul meu de onoare dacă nu aveam nevoie de aşa ceva. Acum eu sunt alt om, gândesc altfel. Poate am stat puţin cam prea mult, dar mi-a fost absolut necesar. Acum am adevăratele dimensiuni şi nu e vorba că am ieşit ca lumea, fără coadă, dar e o experienţă de viaţă extraordinară.”
E ca atunci când ştii c-ai greşit şi-ţi asumi să plăteşti.
Exact. Asta înseamnă că i-a întărit caracterul, a oscilat atunci când a comis fapta: era acolo, la limită; leg