Guvernul turc a lansat anchete împotriva medicilor care au tratat protestatari de la începutul mişcării de contestare a premierului turc Recep Tayyip Erdogan, acţiuni semnalate de Uniunea medicilor din Turcia (TTB), potrivit Mediafax.
"Inspectorul şef al Ministerului Sănătăţii, Iyzzet Tasçi a declarat, într-un mesaj adresat, la 13 iunie, Camerei Medicilor din Istanbul, că a lansat o anchetă asupra infirmeriilor improvizate, care au tratat membrii mişcării de rezistenţă" la Istanbul, a afirmat Osman Öztürk, din partea TTB, în timpul unei conferinţe de presă.
"Aceştia ne cer să le transmitem cu promptitudine lista cu numele celor care au lucrat în aceste infirmerii, dar şi a pacienţilor care au fost trataţi", a adăugat medicul.
Sute de medici, infirmieri, farmacişti şi studenţi la medicină au acordat primul ajutor persoanelor afectate de gazele lacrimogene, de la debutul mişcării de protest, care a fost violent reprimată de poliţie.
"Confraţii care au lucrat zi şi noapte fără să aibă teama grenadelor lacrimogene sau tunurilor de apă, pentru a trata manifestanţii, ne onorează", a declarat Öztürk, asigurând că organizaţia sa "nu va da numele niciunui pacient sau confrate, către minister".
Intrebat de AFP, Ministerul Sănătăţii a declarat că nu este în măsură să se pronunţe cu privire la existenţa unei asemenea anchete.
Potrivit ultimului bilanţ publicat miercuri seara de TTB, protestele s-au soldat cu patru morţi, trei manifestanţi şi un poliţist, şi peste 7.500 de răniţi, dintre care 50 grav.