Miniştrii europeni ai Comerţului au căzut vineri de acord asupra excluderii sectorului audiovizual din mandatul negocierilor comerciale cu SUA, aşa cum a cerut Franţa pentru protejarea excepţiei culturale, a anunţat Comisia Europeană, informează AFP.
"Mandatul negocierilor (pentru lansarea discuţiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite) a fost aprobat", a precizat John Clancy, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru Comerţ, Karel De Gucht, pe contul său de Twitter, citat de Agerpres. "Serviciile audiovizuale nu se vor afla în mandat pentru moment, însă ar putea fi adăugate mai târziu", a explicat De Gucht în cadrul unei conferinţe de presă, la capătul a peste 12 ore de negocieri.
Potrivit Associated Press, în conformitate cu înţelegerea convenită vineri, solicitarea Franţei ca cinematografia şi audiovizualul să fie excluse din negocierile transatlantice va fi menţinută până când negociatorii UE vor considera necesar să negocieze în privinţa lor. La acel moment, această chestiune care a creat diviziuni profunde ar putea reieşi la suprafaţă.
Reuniţi la Luxemburg, reprezentanţii celor 27 de stat trebuiau să se pună de acord asupra mandatului care va fi acordat Comisiei Europene pentru negocierea acordului de liber-schimb cu Washingtonul. Aceste decizii au fost luate până acum în unanimitate.
Ministrul francez al Comerţului, Nicole Bricq, anunţase la începutul reuniunii că Parisul ca refuza proiectul de mandat "în absenţa excluderii clare şi explicite a sectorului audiovizual".
Decizia ar trebui să permită Statelor Unite şi Uniunii Europene să anunţe începerea negocierilor pentru un acord de liber-schimb care ar elimina tarifele şi alte bariere ce au afectat mult timp relaţiile comerciale dintre cele două părţi.
Franţa şi-a dorit cu orice preţ să excludă de la negocieri sectorul audiovizual, în numel