Topul liceelor din Cluj, în funcţie de nota de admitere, este condus de Colegiul "Emil Racoviţă" şi de liceele "Nicolae Bălcescu" şi "Avram Iancu". La coada clasamentului găsim liceele Tehnofrig, "Alexandru Borza" şi "Aurel Vlaicu", unde notele de admitere sunt de-a dreptul ruşinoase.
Conducerile şcolilor susţin că mediile de admitere atât de mici se datorează şi faptului că părinţii îşi doresc ca odraslele lor să facă un liceu, şi nu o şcoală profesională. Este şi cazul liceului Tehnofrig, unde ultima medie de admitere în domeniul mecanică a fost 3,71.
"Marea majoritate a părinţilor doresc ca ai lor copii să termine o facultate", explică directorul liceului Tehnofrig, Grigore Chiurbe. "Numai că nu au informaţii că atunci când vor termina facultatea ce vor face copii absolvenţi de facultate, nu găsesc locuri de muncă. Dacă ar avea informaţia că la noi pregătim bucătari, în acelaşi timp elevul poate să obţină o diplomă de bac, dacă ar avea informaţia că toţi copii care doresc se pot angaja şi este o slujbă căutată în Cluj, în România şi în alte state".
Directorul de la Tehnofrig crede că un elev de la liceul său are mai multe şanse la angajare decât unul care a absolvit un liceu teoretic.
"Diferenţa dintre un copil al nostru cu pregătire medie şi un elev sârguincios care a ales să facă o facultate nepotrivită e că cel care a terminat la noi se poate angaja, îşi poate întemeia o familie şi din punctul meu de vedere e un om împlinit", spune Chiurbe.
Liceul Alexandru Borza se află pe locul doi în topul celor mai slabe licee din oraş. Ultima medie de intrare la secţia tehnician transporturi a fost 3, 90.
Conducerea liceului Borza nu a dorit să discute cu reporterii Realitatea TV.
"Aurel Vlaicu" este situat pe locul trei în topul liceelor codaşe, cu o medie de intrare în clasa a IX-a de 4,21. Conducerea liceului susţine că mediile m