Expertul meteorolog John Jensenius, membru al Societatii Americane de Meteorologie, unul din cei mai apreciati specialisti din lume in problema descarcarilor electrice naturale in atmosfera, sustine ca, in conformitate cu cercetarile statistice efectuate, barbatii sunt mult mai frecvent loviti de trasnet decat femeile. Astfel, in perioada 1995-2008, cand au fost elaborate studii minutioase pe aceasta tema, din grupul studiat de 648 persoae fulgerate, 82% erau barbati.
Oare fulgerul ii prefera pe barbati, atunci cand produce descarcarea electrica, sau pur si simplu femeile sunt mai prudente si nu se expun la ce este mai rau?
Intrebarea nu este retorica, iar studiul s-a aplecat asupra ambelor aspecte. Din capul locului, prin statura lor, barbatii sunt mai inalti si deci mai expusi descarcarii electrice. Femeile, mai scunde, sunt protejate chiar de prezenta barbatilor in apropierea lor sau de alte obiecte.
Mai exista si constatarea ca, in caz de furtuna, femeile manifesta tentatia de a se adaposti in casa, de a sta cat mai retrase, in timp ce barbatii profita de ocazia racoririi vremei ca sa faca treburi gospodaresti sau sa execute lucrari agricole.
Este relevant ca un procent insemnat de babrbati au fost atinsi de fulger in momentul cand, fara sa se fereasca de furtuna, si-au cotinuat o activitate sportiva, pe terenul de handball, de tenis sau de golf.
Asemenea acte de bravura nu-i erau cunoscute omului primitiv, foarte atent la fenomenele naturii. Fulgerul era ceva sacru, de care e bine sa te ascunzi.
Pentru vechii germani, fulgerul era ciocanul pe care zeul Thor il arunca spre pamant, ca mesaj al maniei sale. Slavii aveau si ei un zeu al furtunii, Perun cel aducator de nenorociri. In perioada Renasterii, Zeus si Jupiter erau reprezentati inconjurati de fulgere simbolice.
In cartile sa