Conflictul sirian ar putea devora regiunea Orientului Mijlociu, intr-o lupta dintre suniti si siiti. Ar putea declansa criza din Siria un Al Treilea Razboi Mondial? Ura dintre cele doua ideologii musulmane atrage in aceasta ciocnire de interese si marile puteri ale lumii.
Pozitiile marilor puteri fata de criza din Siria sunt diferite, de o parte se situeaza Statele Unite, Marea Britanie si Franta, iar de cealalta parte, Rusia si China, potrivit Daily Mail.
Deja razboiul din Siria a provovat 93.000 de morti, 1,6 de milioane de refugiati, dar si milioane de oameni care s-au stramutat in interiorul tarii. Criza din Siria ar putea fi mai mult sau mai putin decat un razboi civil.
Conflictul a devenit rapid o lupta pentru putere, care sangereaza in Orientul Mijlociu, avand potentialul de a sfasia intreaga regiune intr-o disputa intre cele doua ideologii musulmane opuse, cea sunita si cea siita.
Conflictul a inceput in anul 2011 cu proteste pasnice fata de regimul autoritar al lui Bashar al-Assad, suscesorul tatalui sau, Hafez, care a condus Siria intre anii 1970 si 2000 cu o mana de fier.
Temandu-se ca Siria se va confrunta cu proteste asemanatoare celor care au rasturnat liderii din Tunisia, Egipt si Libia in timpul "primaverii arabe", fortele de securitate ale lui Assad au folosit tancurile si focuri de arma pentru a zdrobi demonstrantii.
Razboiul din Siria va provoca un efect de domino in Orientul Mijlociu?
Opozitia a format o insurgenta armata, iar Siria a fost aruncata intr-un razboi civil, care a degenerat intr-un conflict sectar. Pe de o parte sunt cei care il urmeaza pe Assad, care apartin sectei Alawites, provenita din gruparea siita.
De cealalta parte, insurgentii fac parte din randul sunitilor, care reprezinta majoritatea populatiei siriene, insa unii opozanti au legat