Oficialii Facebook si Microsoft au declarat, vineri, ca au primit cereri de dezvaluire a unor date din partea guvernului american, sub incidenta legii FISA, care permite controlul fizic si electronic si colectarea informatiilor dintre puterile straine si agentii acestor puteri (Foreign Intelligence Surveillance Act), insa au precizat ca nu li s-a permis sa ofere detalii despre numarul exact al acestor cereri.
Guvernul le-a permis companiilor Facebook si Microsoft sa prezinte niste cifre generale, sub forma unui agregat, fara sa detalieze toate tipurile de cereri primite, potrivit The Washington Post.
Astfel, in ultimele sase luni din 2012, Facebook a primit intre 9.000 si 10.000 de cereri de la "entitati guvernamentale din SUA". Aceste cereri provin de la toate entitatile guvernului american: locale, de stat, federale, inclusiv cele care investigheaza securitatea nationala, a postat pe blogul sau Ted Ullyot, consilierul juridic al Facebook, citat de Forbes.
Aceste cereri au implicat 19.000 de conturi Facebook.
Reprezentantii Microsoft au declarat vineri ca au primit intre 6.000 si 7.000 de cereri similare, care afecteaza 32.000 de conturi.
Oficialii celor doua companii au spus ca unele cereri au fost facute in cadrul unor investigatii privind terorismul. Altele insa au provenit de la autoritati locale pentru gasirea unor persoane disparute sau cautate de politie.
Din toate aceste cereri, nu se poate spune cate au cazut sub incidenta legii FISA.
Facebook si Microsoft au cerut guvernului american permisiunea sa vorbeasca mai deschis despre aceste cereri, in contextul in care ziarele The Washington Post si Guardian au publicat materiale despre un program-cod de supraveghere secreta numit PRISM, al carui scop este descoperirea actiunilor teroriste.
Cele doua ziare au citat o p