Mai multe sesizări au fost făcute la Poliţie în ultima perioadă în care victimele reclamă că au fost contactate telefonic de persoane care s-au recomandat, în mod fals, a fi ofiţeri de poliţie şi care le-au solicitat diverse sume de bani pentru a scăpa de la închisoare o rudă care a provocat un accident rutier grav.
În acest tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, starea de şoc şi teama sunt cele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în aceste situaţii. Escrocii aleg în principiu persoane vârstnice care, extrem de speriate, se precipită şi nu verifică informaţia, urmând doar instrucţiunile. Astfel de persoane sunt greu de prins deoarece totul se derulează prin telefon şi conturi bancare.
Cum decurge o înşelăciune prin telefon
Potrivit poliţiştilor sătmăreni, infractorii apelează numere din reţele fixe de telefonie şi prevalându-se de calităţi mincinoase, de exemplu se prezintă a fi „ofiţerul Georgescu de la Poliţia Judeţeană”, anunţă respectiva persoană că un membru apropiat al familie sale – fiu sau soţ - a provocat un accident de circulaţie, victima având răni foarte grave. Ulterior infractorii cer sume de bani pentru ca victima accidentului să fie despăgubită, ori pentru plata spitalizării, iar pentru a creşte tensiunea amintesc şi că persoana ce a provocat accidentul e reţinută în arestul Poliţiei şi astfel nu poate fi contactată. Încercând astfel să limiteze posibilităţile victimei de a verifica dacă informaţiile primite sunt reale, infractorii cer persoanelor să le expedieze sume de bani în anumite conturi.
Sub impulsul trăirilor de moment, victimele furnizează autorilor, uneori fără să realizeze, şi alte date, cum ar fi numerele lor de telefon mobil. Convorbirea este reluată pe telefonul