Imaginea bătrânului gârbovit nu trebuie să ne mai „sperie” în zilele noastre. În ultimele decenii, speranţa de viaţă a crescut, iar estimările arată că peste 60 de ani că vom trăi 100 de ani. Şi asta pentru că astăzi avem la dispoziţie mult mai multe tehnici moderne de depistare şi de tratare a bolilor decât în trecut. Însă longevitatea activă depinde în foarte mare măsură şi de stilul nostru de viaţă. Nu putem opri îmbătrânirea, însă putem îmbătrâni „cu succes”, cum spun medicii. Acest lucru înseamnă înaintare în vârstă cu o bună calitate a vieţii şi fără boli asociate bătrâneţii.
Ce putem modifica
DIETA. „Deşi se pare că restricţia calorică poate prelungi viaţa, este nevoie de un echilibru alimentar, din care să nu lipsească nutrienţii esenţiali. Studiile au arătat că dieta mediteraneeană (fructe, legume, peşte, ulei măsline) are efecte benefice asupra longevităţii”, spune medicul geriatru Gabriela Cirstescu, de la „Geriplus Med”, director Societatea Română Alzheimer.
Este foarte probabil ca odată cu înaintarea în vârstă să scadă nivelul unor vitamine (D, B12, acid folic), de aceea poate fi nevoie de suplimente nutritive. De asemenea, hidratarea este importantă, mai ales că la vârsta a treia scade senzaţia de sete.
FUMATULeste un inamic declarat al longevităţii. „Fumatul poate dubla mortalitatea generală, reducând speranţa de viaţă cu 10 ani. Oprirea fumatului poate aduce multiple beneficii, cu răsfrângere asupra longevităţii şi calităţii vieţii”, afirmă medicul Gabriela Cirstescu. De asemenea, fumatul accelerează îmbătrânirea pielii, produce alterări celulare, scade sinteza unor proteine şi creşte riscul bolilor pulmonare, cardiovasculare şi a cancerului.
MIŞCAREA. Practicate regulat, exerciţiile fizice cresc rezistenţa şi forţa musculară şi osoasă, îmbunătăţesc dispoziţia şi previn numeroase boli, inclusiv Alzheimer.
GREUT