Gândiţi-vă de două ori înainte de a sta prea mult la soare sau de a merge la solar. Numarul bolnavilor de cancer de piele, s-a dublat în ultimii zece ani, susţin reprezentanţii Societăţii Române de Cancer. În grupa de risc pentru această boală se află cei cu vârste cuprinse între 20 şi 45 de ani, care se expun la soare şi care utilizează în exces solarul.
Reprezentanţii Societăţii Române de Cancer şi cei ai Institutului Oncologic din Cluj atrag atenţia asupra riscului pe care îl presupune expunerea îndelungată la soare, care este unul dintre factorii determinanţi ai melanomului.
"Orice individ trebuie să ştie că soarele a devenit o sursă nocivă de radiaţii ultraviolete", spune medicul dermatolog Simona Şenilă. "Trebuie să folosească cremă fotoprotectoare şi să evite expunerea la soare".
Specialiştii îi sfătuiesc pe oameni să apeleze la medic atunci când observă că li s-au modificat aluniţele de pe corp sau că le-au apărut altele noi. Tinerii care merg la solar se supun riscului de cancer de piele.
"Sunt foarte mulţi tineri care se duc la solar, sunt foarte mulţi tineri care se expun la orele amiezii fără fotoprotecţie, aceşti tineri vor deveni posibili candidaţi pentru melanom în anii care urmează", mai spune Şenilă.
Statisticile din Registrul Naţional de Cancer pe regiunea Nord-Vest arată că în ultimii ani a crescut incidenţa melonomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele.
"Incidenţele calculate la nivelul judeţului nostru ar fi undeva în jur de 5 la 100.000 de locuitori, deci aproape dublu şi mortalitatea undeva peste 2 la suta de mii de locuitori", spune managerul Institutului Oncologic, Patriciu Achimaş.
"Melanomul malign e cea mai agresivă formă de cancer de piele, dar incidenţa s-a dublat în ultimii zece ani. . În urmă cu zece ani aveam 35 de cazuri într-un an, iar în 2009 am avut 68 de cazuri", spune direc