Toţi oamenii care au acasă un animăluţ de companie, fie el câine, pisică, peşte sau hamster, se confruntă cu o mare problemă atunci când vine momentul să plece în vacanţă: ce face cu prietenul necuvântător? Din fericire, în prezent există o mulţime de soluţii, pe placul tuturor.
Multe persoane preferă să îşi ia animalele cu ele în vacanţă, mai ales dacă este vorba de câini. În ceea ce priveşte pisicile sau alte animăluţe de companie, este mai greu să călătoreşti cu ele. Totuşi, dacă optaţi pentru această soluţie, trebuie să ştiţi că există hoteluri şi pensiuni la noi în ţară care primesc şi animale, deşi majoritatea nu acceptă acest lucru. De obicei, pentru animale se percepe o taxă care începe de la 30 de lei pe zi, până la 20% din valoarea unui loc în camera dublă.
Dacă alegeţi să plecaţi cu maşina, trebuie să ştiţi că pisicile şi câinii au, deseori, rău de maşină, aşa că pot vomita sau pot fi foarte agitate. Este recomandat ca, înainte de vacanţă, să se facă câteva drumuri scurte cu maşina, pentru ca animalul să se obişnuiască. Dacă vreţi ca animalul să stea în siguranţă, puteţi să îi cumpăraţi o centură specială pentru maşină, care se găseşte în magazinele de specialitate.
Dacă doriţi să plecaţi cu animalul în străinătate, aveţi de îndeplinit mai multe condiţii. Animalul trebuie să aibă un paşaport, semnat şi ştampilat de veterinar şi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, şi trebuie să poarte un cip de identificare, sub piele. Atunci când se implantează cipul, animalul primeşte şi un carnet de sănătate internaţional.
Înainte să plecaţi, trebuie să întrebaţi companiile aeriene - dacă este cazul - ce condiţii trebuie respectate. De exemplu, TAROM acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici, însă sub o anumite greutate - 8 kilograme, cu tot cu cuşcă. Animalele mai mari sunt transportate în cala avionului, tot