Pe 27 septembrie, stiinta va evada din laboaratoare in centrul Iasului. Experimente spectaculoase, conferinte despre marile mistere ale universului si concursuri trivia pentru participanti - toate acestea vor avea loc la "Noaptea cercetatorilor", un eveniment organizat de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Evenimentul, al carui scop este sa promoveze cercetarea in randul publicului larg, se desfasoara simultan in peste 300 de orase din Europa. In Romania, acesta va avea loc in Iasi, Bucuresti, Timisoara, Craiova si Cluj, in locatii din centrele oraselor si din campusurile universitare.
Profesori si studenti de la universitatea ieseana, cercetatori si voluntari vor fi prezenti la Palas Mall, indemnand publicul sa inteleaga stiinta dincolo de ecuatii si formule. Participantii vor fi invitati sa genereze energie prin dans, sa produca singuri fulgere sau sa isi faca fotografii amuzante in infrarosu. Fiecare experiment va fi insotit de explicatii prietenoase despre fenomenele fizice sau chimice care stau la baza efectelor spectaculoase.
Organizata la inceputul anului scolar, manifestarea se adreseaza in primul rand elevilor, prescolarilor, parintilor si bunicilor, dar si publicului larg, cu sau fara cunostinte avansate din domeniul stiintelor.
Coordonatorul proiectului, asis. Ionut Topala, a declarat: „Stiinta este fascinanta, stiinta este o aventura a cunoasterii, prin stiinta se ofera raspunsuri celor mai importante intrebari ale omenirii. Din pacate, in Romania, se comunica prea putin si prea tehnic despre stiinta, in general, si cercetare, in particular. Speram ca prin evenimentul Noaptea cercetatorilor sa reamintim publicului larg motivele pentru care stiinta merita indragita si sa punctam beneficiile cercetarii stiintifice pentru societatea moderna.”
"Noaptea cercetatorilor" se organizeaza in toate tarile Uniunii Europe