Vezi
Sfarsitul de saptamana este prilejul perfect pentru a ne petrece ziua in natura, iar pentru cei mai multi, weekend-ul merge mana in mana cu o portie zdravana de gratare sau de mici. Pentru o masa savuroasa, insa, nu este suficient ca aceste gustari sa ne astampere foamea. Ele trebuie sa fie placute in primul rand ochiului, iar mai apoi, sa ne incante papilele gustative. Pentru toate acestea exista un set de reguli stricte, dar si cateva secrete care, daca sunt repectate, ne pot ajuta sa avem cele mai suculente gratare.
Bucatarii specializati in meniuri la gratar rareori sunt dispusi sa-si divulge secretele, deoarece reusita lor are in spate mai mult decat aruncarea unei bucati de carne pe gratar. Radu Metac este bucatar-sef la unul dintre restaurantele baimarene, unde se stie ca sunt serviti cei mai gustosi mici si cele mai suculente gratare. Cu o experienta de 17 ani in arta culinara si o mana de aur, Radu, sau Cocosatu' Radu, cum au ajuns sa-l numeasca clientii restaurantului, a acceptat sa ne impartaseasca o parte dintre secretele sale pentru gratarul perfect si micii care se topesc in gura. Focul este primul pas pentru prepararea carnii, dar si cel mai important atunci cand vine vorba despre orice preparat facut pe gratar.
„In primul rand, focul trebuie sa fie foarte tare, carbunii sa fie pregatiti. Este foarte important sa avem focul pregatit dinainte, pentru ca daca focul este moale, punand carnea direct pe gratar, fara foc, toata se strange si nu are niciun gust. Asa, daca avem focul tare, punand carnea pe gratar, tot sucul ramane si carnea se prinde dintr-o data si sucul ramane in interiorul carnii”, a declarat Radu Metac, bucatar-sef.
Totodata, unul dintre secretele prezentate de bucatarul-sef este acela de a pregati focul cu o ora sau 40 de minute inainte de a pune carnea pe foc. Carnea capata un gust foarte bu