Parohia Ortodoxă "Sfântul Gheorghe" din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic în urma unei sentinţe definitive şi irevocabile date de Judecătoria Târgu-Mureş în ianuarie 2013.
Procesul verbal de predare-primire a fost semnat, însă, abia pe 14 iunie, când clădirea bisericii şi terenul aferent de 332 metri pătraţi au intrat în posesia Seminarului Greco-Catolic din Oradea, după 65 de ani.
Chiar dacă şi-au recâştigat dreptul de proprietate în instanţă, reprezentanţii Episcopiei Greco-Catolice susţin în continuare varianta slujirii alternative în lăcaşul de cult, pe care le-au propus-o ortodocşilor şi înainte. "Până pe data de 21 iunie reprezentanţii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentanţii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativă care va menţiona termenii şi programul de folosire al bisericii", se arată într-un comunicat trimis sâmbătă de Episcopia Greco-Catolică.
Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construită în anul 1858 şi face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. În anul 1948, odată cu desfiinţarea abuzivă a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscată de către comunişti şi dată Bisericii Ortodoxe Române. Parohul greco-catolic al bisericii în anul 1948 a fost părintele Alexandru Raţiu, care a fost arestat de către comunişti de la masa altarului şi aruncat în puşcărie.
Potrivit aceleiaşi informări, după Revoluţie, greco-catolicii au cerut de mai multe ori, dar fără succes, ca şi seminarişii şi credincioşii greco-catolici. Aşadar, în 2006, Episcopia Greco-Catolică a deschis un proces în instanţă pentru recuperarea bisericii. Procesul a ajuns la Înalta Curte, însă, de acolo a fost trimis la rejudecare, aşadar sentinţa definitivă şi irevocabilă a fost dată abia în ianuarie 2013.
Prima slubă greco-catolică a fost oficiată aici după 65 de ani