Cetatea din Rupea din judetul Brasov a fost deschisă publicului sâmbătă, după trei ani de ample lucrări de restaurare şi reabilitare cu fonduri europene, potrivit Agerpres.
Proiectul a vizat în principal reabilitarea cetăţii pe o suprafaţă de 1,44 de ha, reabilitarea celor şapte turnuri ale cetăţii şi a căsuţelor în care se retrăgeau locuitorii satelor din jur în vremuri grele, sistem special de iluminat care pune în valoare monumentul istoric, crearea de noi drumuri de acces spre obiectivul turistic, centru de informare turistică, acces pietonal, 110 locuri de parcare din care 10 pentru autocare. Investiţia se ridică la suma de 26 de milioane de euro, fonduri europene.
Primarul oraşului Rupea, Flavius Dumitrescu, a declarat, pentru AGERPRES, că Cetatea este un obiectiv turistic deosebit de important pentru dezvoltarea oraşului şi este convins că numărul de turişti va creşte mult în următoarea perioadă.
"Ne bucurăm că am reuşit să realizăm aceste lucrări de reabilitare şi restaurare a cetăţii. Vrem să introducem Cetatea Rupea într-un circuit naţional şi internaţional pentru că este un monument istoric de mare valoare. Avem în derulare încă două proiecte pentru promovarea Cetăţii Rupea şi anume "Renaşterea Cetăţii" şi "Scaunul Rupea" care vor contribui foarte mult la promovare. Deja trei agenţii de turism ne-au contactat pentru a veni cu turiştii, iar duminică vom avea primele grupuri de turişti care vor vizita cetatea", a precizat primarul localităţii.
Şi Consiliul Judeţean Braşov doreşte să introducă Cetatea Rupea într-un circuit care vizează oraşele Braşov-Sighişoara-Sibiu, iar în această vară, în cetate, se va organiza un festival dedicat compozitorului Wilhelm Georg Berger, născut în anul 1929 la Rupea.
Cetatea Rupea sau Cetatea Cohalmului, ansamblu de arhitectură militară transilvăneană situată pe Dealul Cohalmului la încruciş