Ziarul britanic „The Times“ scrie că sute de militari americani au fost plasaţi la graniţa dintre Iordania şi Siria. În felul acesta, Statele Unite intenţionează „să pregătească calea pentru înarmarea rebelilor sirieni”.
Dislocarea militarilor americani a fost mascată de exerciţiile militare pe care Statele Unite şi Iordania le desfăşoară săptămâna aceasta. După încheierea lor, infanteriştii marini timp de câteva luni vor rămâne în nordul Iordaniei, la graniţa cu Siria. Anterior, autorităţile americane au declarat că deţin destule informaţii cu privire la folosirea armei chimice de către militarii sirieni.
Casa Albă respinge ideea unei zone de interdicţie aeriană în Siria
Casa Albă a respins, vineri, ideea unor comandanţi militari americani de a impune imediat o zonă de interdicţie aeriană în Siria pentru a ajuta rebelii împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, pe care l-a acuzat pentru prima dată că a recurs la stocul de arme chimice, relatează AFP.
Preşedintele american Barack Obama i-a consultat pe partenerii săi europeni din cadrul G8 înaintea summitului acestui grup prevăzut să aibă loc la începutul săptămânii viitoare în Irlanda de Nord, unde Siria ar urma să deţină un loc important pe agendă. Încă de luni, Obama a avut o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin.
Presa americană a afirmat că Pentagonul a propus administraţiei Obama să pună în aplicare o zonă de interdicţie aeriană limitată, în special pentru a proteja taberele de antrenament ale combatanţilor opoziţiei din Siria.
Impunerea unei astfel de zone a fost una dintre măsurile decise în cadrul angajamentului Statelor Unite şi aliaţilor lor în operaţiunile militare împotriva regimului lui Muammar Kadhafi în Libia, în 2011, dar un colaborator apropiat al preşedintelui american Barack Obama a asigurat că reproducerea ac