Probabil, te-ai gândit de multe ori cum de o băutură sau un aliment din comerț este atât de colorat, gustos sau aromat. Ei bine, alimentele sunt așa datorită coloranților și aromelor folosite.
Mulți producători creează reclame sau inscripționează pe etichetă fraze care au ca scop păcălirea consumatorului.
Iată acele fraze și câteva explicații scurte:
“Aromă / colorant identic natural” - aroma respectivă este obținută chimic, în laborator, copiind aroma naturală;
“Fără coloranți și arome artificiale” - nu conține arome artificiale (cu miros mai puternic sau mai plăcut decât cel natural), dar conține arome identic naturale;
“Conține arome / coloranți naturali” - conține substanțe naturale, dar asta nu înseamnă că nu conține și substanțe artificiale. În plus, coloranții pot fi extrași din animale sau din vegetale dăunătoare pentru organism, care sunt naturale;
“Gust răcoritor de portocale” - gustul te poate răcori, dar asta nu înseamnă că substanțele folosite sunt naturale;
“Conține pulpă / suc de caise” – sucul este obținut din substanțe artificiale, iar dacă este natural, de obicei, procentul existent este foarte mic, de ex. 5%, adică 25 ml. din 500 ml. În plus, nimeni nu garantează că respectivele fructe sunt naturale;
“Aromă / gust intens de coacăze” – aroma sau gustul sunt obținute cu ajutorul substanțelor artificiale;
“Fără conservanți adăugați” – conservanții nu sunt adăugați direct în produs, ci în ingredientele acestuia. De ex. sunt adăugați în fruct, nu în sucul obținut ulterior.
Iată, câteva exemple concrete:
Covalact de țară – Iaurt cu caise
Ingrediente conform etichetei produsului: lapte pasteurizat (ce tip de lapte??), preparat de caise 12% [caise 45%, zahăr, sirop de glucoză-fructoză, amidon modificat (ca la țară, nu??), suc concentrat de caise, aromă (??), concentrați: