Germania se dovedeste a nu fi tocmai locul ideal visat de imigranti, in contextul in care multi dintre strainii care vin in aceasta tara pleaca in mai putin de un an.
Confruntate cu un deficit masiv de muncitori calificati, zonele rurale din partea sudica a Germaniei au demarat campanii pentru a atrage forta de munca din Spania necesara in restaurante, spitale si centre de ingrijire, dar si ingineri pentru industriile mici si mijlocii, care sustin economia germana, scrie Der Spiegel.
Ideea din spatele campaniilor este simpla: sudul Europei se confrunta cu o rata uriasa a somajului in randul tinerilor, in timp ce Germania are nevoie de muncitori calificati.
Totusi, lucrurile sunt mai complicate in esenta. Potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), multi imigranti nu stau mult timp in Germania. Astfel, in ultimii ani, doar unul din doi greci a ramas in aceasta tara mai mult de un an, in timp ce in cazul spaniolilor, raportul este de unul din trei.
Studiul OCDE transmite un semnal de alarma pentru Germania, a carei populatiei imbatraneste si este in scadere in acelasi timp. In 2012, desi in tara au intrat 1 milion de imigranti, numarul locuitorilor a crescut cu doar 400.000 de persoane.
Initiativele actuale desfasurate de politicienii si oamenii de afaceri din Germania reiau partial campaniile din anii '60 si '70 derulate pentru a atrage asa-numitii "muncitori -oaspeti", in urma caruia au imigrat 4 milioane de muncitori din sudul Europei. In 1964, muncitorul numarul 1 milion, un imigrant portughez, a fost intampinat in gara de Confederatia Asociatiilor Angajatorilor Germani, o orchestra i-a cantat aria Toreadorului din opera "Carmen" si i-a fost oferita o motoreta nou-nouta.
In 2013, muncitorii straini sunt asteptati, de asemenea, cu flori si cadouri de comitetele