Magnatul Gerald Schweighofer vrea să facă o fabrică de cherestea, cu o capacitate anuală de 800.000 de metri cubi, în localitatea covăsneană Reci. Uzina va stimula abuzul în privința defrișărilor și va înghiţi o cantitate de materie lemnoasă de şapte ori mai mare decât cea exploatată legal în judeţ. Circa 80% din producţia austriacă de cherestea va fi vândută în Japonia
Cântecul drujbei austriece a stârnit, pentru început, tropăituri nervoase, aplauze pe sub masă şi fluierături sincere dinspre scaunele rezervate clasei politice. A semănat rumoare printre ONG-urile de mediu. Miliardarul Gerald Schweighofer (foto), prin fabricile pe care le deţine în România, prelucrează şi exportă peste 2,6 milioane de tone de lemn pe an. Şi vrea mai mult.
În anul 2002, în Romania sosea, la vânătoare de resurse, o importantă companie austriacă, jucător greu pe piaţa mondială a lemnului: Holzindustrie Schweighofer. Prima investiţie: fabrica de cherestea din Sebeş. Accesul la pădurile româneşti a propulsat grupul austriac în fruntea clasamentului exportatorilor de lemn din țara noastră. Afacerile au început să crească în 2007, când Gerald Schweighofer a cumpărat încă o fabrică la Rǎdǎuţi. Au urmat unităţile de producţie de la Comăneşti şi Siret. Anul trecut, Holzindustrie avea deja în portofoliu 15.000 de hectare de pădure. Compania lucrează cu cele mai noi tehnologii cu laser şi, pentru a-şi menţine poziţia de lider, are o nevoie colosală de materie primă. E printre cei mai mari cinci furnizori europeni de cherestea ai Japoniei şi are livrări în peste 40 de ţări. Acum a pus ochii pe pădurile Covasnei, unul dintre cele mai împădurite judeţe ale României, cu aproape 45% din suprafaţă acoperită de „aur verde”.
Cu ochii larg închişi la defrişări ilegale
Holzindustrie Schweighofer a anunţat că va construi o fabrică de cherestea în localitatea Reci, care ar trebui ap