Comisia de la Veneţia a criticat dur, vineri, modificările recente aduse de Ungaria la Constituţie, spunând că unele prevederi încalcă principiile democraţiei.
Constituţie pentru a-şi spori propriile puteri şi pentru a slăbi independenţa instanţelor din Ungaria, potrivit Reuters.
Într-un raport solicitat de Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia susţine că măsurile de limitare a puterilor Curţii Constituţionale „echivalează cu o ameninţare la adresa justiţiei constituţionale” şi subminează principiul echilibrului puterilor în stat.
Comisia de la Veneţia şi-a exprimat de asemenea îngrijorarea că guvernul se foloseşte de majoritatea de două treimi de care dispune în parlament pentru a-şi face de neschimbat politicile pentru viitoarele generaţii.
„Aceasta este o problemă atât din punct de vedere al statului de drept, dar mai ales din punct de vedere al principiului democraţiei”, a precizat Comisia de la Veneţia.
Rapoartele organizaţiei nu au consecinţe juridice directe, însă decidenţii UE lucrează îndeaproape alături de Comisia de la Veneţia şi Consiliul Europei.
Ministrul de Externe al Ungariei, Janos Martonyi, a spus că guvernul este dispus să discute criticile, dar că este în dezacord cu multe dintre ele. 'Ungaria are un sistem instituţional democratic funcţional, iar Curtea Constituţională este o parte importantă a acestuia', a declarat el pentru Reuters.
Orban a respins acuzaţiile că reformele ar fi nedemocratice şi a spus că guvernul său ales în mod democratic are dreptul de a modifica legislaţia.
Cu toate acestea, Budapesta a promis că va răspunde unora dintre îngrijorările UE în legătură cu amendamentele la Constituţie, eliminând clauzele privind transferul proceselor între instanţe şi taxele de a acoperi pierderile la buget în urma deciziilor unor instanţe internaţionale.
Guvernul a rămas însă