Asociaţia Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa a înaintat un memoriu responsabililor din cadrul Guvernului României, în frunte cu comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş, prin care cere o intervenţie fermă la Comisia Europeană pentru ca strategia din următorii ani să nu excludă de la subvenţii micii fermieri, cei care în judeţul Suceava şi în toată România sunt majoritari.
Alexandru Crăiuţ, reprezentantul fermierilor din zona de munte a judeţului, a declarat: „Peste 80% din efectivele cu vaci de lapte se află încă în gospodăriile ţărăneşti mici, cu 1-2 capete, ceea ce obligă administraţiile publice centrale, regionale şi locale să sprijine aceste exploataţii prin toate mijloacele, mai ales prin pârghii financiare care să menţină vie civilizaţia rurală, având în vedere că deşi avem o structură de proprietate foarte fărâmiţată, avem totuşi un deosebit potenţial agricol”. În opinia lui Alexandru Crăiuţ, la momentul de faţă „concepţia unor state occidentale dezvoltate, care susţin că mica gospodărie ţărănească trebuie să dispară, este profund devastatoare, cu consecinţe greu de imaginat pentru întreg spaţiul rural românesc”.
Solicitări: Subvenţii pentru însămânţări artificiale şi achiziţionarea de tancuri de răcire
Aceste reacţii au venit în condiţiile în care tendinţa din ultima perioadă, deocamdată la nivel declarativ, este ca diferitele forme de ajutor să-i excludă pe micii fermieri.
Strategia de Dezvoltare a Zootehniei pentru perioada 2014-2020 urmează a fi avizată de Comisia Europeană în cadrul unui consiliu care ar urma să aibă loc în perioada iulie-august 2013 şi se speră ca propunerile trimise din România să fie luate în seamă.
În memoriul înaintat comisarului european Dacian Cioloş, prim-ministrului Victor Ponta şi preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, Asociaţia Crescătorilor de Tauri