Din patrimoniul naţional al României fac parte atât opere de artă şi monumente istorice remarcabile, dar şi cei 1.520 de cai de rasă din „Herghelia Naţională”, aflată în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Dacă ar fi de vânzare, valoarea lor ar fi de cel puţin 75 de milioane de lei, potrivit oficialilor Romsilva. Au existat oferte de 50.000 de euro, pentru un cal de rasă Lipiţan din patrimoniu.
„Caii noştri de rasă sunt nişte tablori vii şi au de fapt o valoare inestimabilă. Avem, de pildă 120 de huţuli, rasă născută şi crescută în România, chiar dacă polonezii au acum mai mulţi. Cum să-i vinzi?…”, se întreabă, retoric, Gheorghe Dima, directorul Direcţiei de creştere, exploatare şi ameliorare a cabalinelor din Romsilva, răspunzând întrebărilor ECONOMICA.NET.
Principalele rase din hergheliile de stat sunt Pur sânge englez, Pur sânge arab, Shagya arab, Gidran, rasele româneşti Lipiţan, Huţul, Semigreul românesc şi Calul de Bucovina.
Patrimoniul naţional de cai de rasă (concentrat în ceea ce se poate numi „Herghelia Naţională”) este format din caii care întrunesc anumite criterii şi pe care statul îi cumpără de la Romsilva.
Cât valorează caii de rasă ai Statului
Valoarea contabilă a Hergheliei Naţionale este de circa 15 milioane de lei, dar „pe pieţele occidentale caii noştri fac de 4 – 5 ori mai mult. Aceşti cai, însă, nu sunt de vânzare, cum nu sunt nici tablourile din muzeele naţionale, ci fac parte din patrimoniul genetic al României”, spune directorul Romsilva.
Caii de rasă din patrimoniul naţional ca şi ceilalţi 1.500 de cai îngrijiţi de Romsilva sunt repartizaţi în 12 herghelii şi 4 depozite de armăsari, împrăştiate în toată ţara. În total, valoarea lor „contabilă” trece de 25 de milioane de lei, iar valoarea de piaţă ar fi de circa 130 de milioane de lei, potivit estimărilor furnizate de oficialul Romsilva. @N_