Trailer-ul filmului "21 de grame", lansat in 2003, incepe cu o fraza care este in acelasi timp autoritara si inexacta: "Se spune ca noi toti pierdem 21 de grame in momentul exact al mortii". Este o fraza scurta, care atrage total atentia, dar, dincolo de literatura, stiinta spune ca are un continut egal cu zero.
O stire de tabloid zguduia America in 11 martie 1907: sufletul este material! Prestigiosul cotidian The New York Times publica, in pagina 5, un articol intitulat Soul Has Weight, Physician Thinks (Un medic crede ca sufletul are greutate). Articolul a starnit atata valva, incat autorul si-a putut permite sa-si publice cercetarea intr-o revista de specialitate.
Omenirea a crezut inca de la inceputuri ca "sufletul" are in el ceva material, masurabil. A fost nevoie sa treaca cateva mii de ani pana ce un oarecare medic Duncan McDougal din Haverhill, Massachusetts, sa incerce sa masoare efectiv greutatea sufletului.
Acesta a aranjat, in cabinetul sau, "o structura usoara bazata pe o platforma delicata de cantare cu ac", despre care spunea ca avea o precizie de 2/10 uncii (aprox. 5,6 grame).
Constient de faptul ca o persoana aflata pe moarte ar putea deranja un cantar atat de sensibil, McDougal a decis sa selecteze "un pacient muribund din cauza unei boli care produce o mare epuizare fizica, la care decesul s-ar produce cu miscari musculare mici sau chiar inexistente, deoarece, in asemenea cazuri, acul balantei poate fi pastrat in echilibru perfect, iar orice pierdere de masa ar putea fi observata imediat".
McDougal a recrutat sase persoane aflate in stadii terminale de tuberculoza si, in conformitate cu raportul medical prezentat de el in editia aprilie 1907 a revistei American Medicine, a aratat ca avusese loc o pierdere de greutate, pe care a asociat-o cu "plecarea" sufetului.
In aceasta lucr