Aproape 18% dintre medicii din Franţa care şi-au terminat studiile în altă ţară provind din România, arata un raport al Consiliului Naţional al Ordinului Medicilor (CNOM) din Franţa, publicat recent. Medicii pregătiţi în străinătate reprezintă 7,8% dintre medicii din Franţa. În ceea ce priveşte medicii cu activitate continua, în “Atlasul demografiei medicale în Franţa”, ce cuprinde datele de la 1 ianuarie 2013, se arata ca în Tabloul Ordinului sunt cuprinşi 17.835 de medici cu pregătire universitară în afara Franţei. Dintre aceştia, cei mai mulţi vin din Algeria (22%) şi România (18%). Această categorie de profesionişti a crescut puternic în ultimii ani, cu 43% în perioada 2008-2013, iar până în 2018 CNOM prevede o nouă creştere, de circa 34%. Contrar omologilor lor cu diplome obţinute în Franţa, aceşti medici sunt în majoritate salariaţi – 63,5% faţă de 43,1%, în condiţiile în care multe spitale fac apel la ei pentru a suplini lipsa de specialişti în domenii ca radiologia sau anestezia.
Aceşti medici pot fi de cetăţenie franceză, în condiţiile în care o parte dintre studenţii francezi îşi obţin diplomele în Belgia, România sau Bulgaria, pentru a evita ‘numerus clausus’ (cota de studenţi admişi la sfârşitul primului an de medicină, nota AFP), a explicat preşedintele CNOM, Michel Legmann, citat de AFP, preluată de Agerpres.
În 2012, aproape un sfert dintre noii înscrişi în tabloul Ordinului îşi obţinuseră diploma în afara Franţei (11,4% în Europa, 12,7% în afara Europei). Ţările cele mai reprezentate în acest sens sunt Algeria, cu 22,2%, urmată de România, cu 17,7%, şi Belgia, cu 8,9%. Lista este completată de Siria, Măroc, Tunisia, Germania, Italia şi Spania.
Aceste date nu ţin însă cont de numărul foarte important de medici străini care îşi practica meseria în spitale franceze cu statutul de ataşat, fără a fi înscrişi în tabloul Ordinului, şi pe