Medicii nu contestă că vaccinurile pot avea efecte adverse, în cazuri rare, chiar foarte grave. Dar riscul bolilor care apar în lipsa imunizării este mai mare, consideră ei.
Este anul 2011. Un copil de 3 ani a ajuns la spital, cum ajung toţi copiii, cu plânsete sfâşietoare, fiindcă are febră ridicată şi îl doare o ureche. Nimic neobişnuit, doar otita este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în primii ani de viaţă şi una dintre cauzele principale pentru care părinţii bat holurile secţiilor de pediatrie în lung şi-n lat cât timp copiii sunt mici. Reţetă de antibiotice şi antitermice, iar copilul s-a întors acasă.
Părinţii, epuizaţi de nopţile nedormite alături de copilul bolnav, sunt fericiţi, crezând că au scăpat de coşmar. Numai că visul urât de-abia acum începe. Manifestările evoluează şi copilul ajunge din nou la spital, plângând mai puţin energic decât prima oară, cu febră şi stări de vomă, somnoros şi cu gâtul înţepenit.
La 5 ani, cu surditate şi deficit motor
Otita a evoluat în meningită pneumococică, îi spune mamei copilului conf. dr. Monica Luminos, medic infecţionist la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Bucureşti. Mama înţelege perfect cât de gravă este starea copilului, pentru că este, la rândul ei, medic.
Tratamentul este iniţiat de urgenţă, starea copilului se îmbunătăţeşte, dar rămâne cu sechele: surditate şi deficit motor. „Infecţia cu pneumococ a afectat starea copilului pe viaţă. Şi asta pentru că mama alesese să nu-şi vaccineze copilul. Întâlnim exemple de acest tip destul de frecvent, am avut deja destule meningite pneumococice de la începutul anului şi până acum la spital“, explică medicul Monica Luminos situaţia copilului care are acum 5 ani.
Un efect advers la un milion
Vaccinul pneumococic a fost inclus, de curând, în Programul Naţional de Vaccinare, dar imunizarea grat