In septembrie 2009, cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale, Traian Basescu a organizat la Palatul Cotroceni o mediere intre victimele Revolutiei si Mineriadelor si procurorii care trebuiau sa se asigure ca vinovatii sunt pedepsiti. Dupa mai bine de trei ani de la acea intalnire, dosarele nu au fost solutionate.
"Vreau sa comunicati nu numai mie, dar si opiniei publice, ce se intampla cu aceste dosare. (...) Vorbiti cu seful statului, care va spune asa: au murit 1.600 de oameni la Revolutie, iar voi inchideti dosarul. Aveti solutie sau nu? Au murit oameni la mineriada din 13-15 iunie. Ce vreti sa spuneti, ca va impun o solutie ? Va impune realitatea sa spuneti daca s-au impuscat singuri oamenii sau au fost impuscati de cineva. (...)
Consider ca este revoltator ca dupa 20 de ani nu stim adevarurile Revolutiei, nu stim adevarurile mineriadei din 13-15 iunie", i-a reprosat presedintele Traian Basescu procurorului general de atunci, Laura Codruta Kovesi.
Au trecut ani buni si pentru opinia publica nimic semnificativ nu s-a intamplat, cu exceptia deciziei CEDO din noiembrie 2012 care cere statului roman sa faca odata si-odata dreptate.
"S-au bazat pe trecerea timpului, pe uitare... Asta inseamna tergiversare. E tipic pentru statul care nu isi recunoaste crima", explica generalul Dan Voinea, fostul procuror militar care s-a ocupat o perioada de dosarele mineriadei.
Cine sunt vinovatii care nu pot fi adusi in fata instantei de 23 de ani, cand se vor prescrie infractiunile comise de ei, cine a fost in stare sa ceara "certificat de luptator la mineriada" si cum a reactionat Ion Iliescu cand a fost pus sub urmarire penala, aflati din interviul acordat pentru Ziare.com de generalul Dan Voinea.
Cum ati defini dvs, in calitate de procuror care a avut acces la toate informatiile, evenimentel