„Crearea şi promovarea de instrumente de economie socială în scopul incluziunii pe piaţa forţei de muncă a grupurilor defavorizate”, aşa se numeşte proiectul care, odată implementat la Petroşani, a dat şansa câtorva persoane defavorizate să demareze afaceri ce le vor aduce venituri în viitor.
AUR-ANSRU, agenţia prezidată de Ioana Mănăilă, a implementat în ţară o serie de întreprinderi sociale. La Petroşani funcţionează deja o seră unde beneficiarii programului cultivă legume şi condimente, unele dintre ele care nu se cultivă la noi în ţară, dar şi un atelier de uscare şi măcinare a acestora şi un atelier pentru realizarea produselor artizanale şi a jucăriilor sociale.
Nu aţi fi încântaţi să cumpăraţi din magazinele din Valea Jiului condimente produse în Valea Jiului? Nu ar fi interesant ca în loc să trageţi un ciorap pe mână, şi să jucaţi în faţa copilului dumneavoastră rolul unui personaj inventat mai bine să achiziţionaţi o serie de jucării împletite la Petroşani, care pot prinde viaţă şi spune o poveste?
Pentru ca toate aceste produse să se vândă a fost creată marca MATCA, formându-se un parteneriat pentru bunăstare, la care aderă persoanele fizice sau juridice, şi care preiau aceste produse, punându-le mai apoi pe piaţă. Coop Petroşani cultivă legume şi plante aromatice şi recoltează fructe de pădure. Produsele sunt distribuite în stare proaspătă sau procesate prin deshidratare. Practicând o agricultură curată, cooperativa promovează producţia şi consumul sustenabile, oferind produse autohtone. Cumpărând produsele MATCA, sprijiniţi crearea a noi locuri de muncă la Petroşani.
MATCA este un brand de economie socială ce susţine dezvoltarea locală şi incluziunea prin crearea şi promovarea întreprinderilor sociale. MATCA readuce în antreprenoriatul românesc modelul cooperatist, de care noi ne-am ferit, dar care funcţionează, fiind