Guvernul ar trebui să adopte măsuri pentru descurajarea fumatului, care să fie în conformitate cu noua directivă europeană privind produsele din tutun, susţine Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). Totodată, Irimia critică Ministerul Economiei, pe motiv că s-ar opune directivei amintite.
„Cum directiva Comisiei Europene are ca scop descurajarea debutului fumatului şi se adresează în mai mică măsură fumătorilor adulţi, este evident de ce domnul ministru (Varujan Vosganian - ministrul Economiei - n.r.) se opune directivei: dacă copiii noştri nu vor mai fuma, atunci industria tutunului va rămâne fără viitor”, a explicat Cezar Irimia, adăugând că „guvernul nesocoteşte suferinţa sutelor de mii de români ce au afecţiuni produse de fumat”.
Prin urmare, asociaţia solicită Executivului să adopte „măsuri care descurajează fumatul, reduc cheltuielile cu sănătatea şi cresc veniturile bugetare”, fiind menţionate accelerarea calendarului de creştere a accizelor, eliminarea acelor produse care îi amăgesc pe adolescenţi să încerce primele fumuri, cum ar fi ţigările aromate, inscripţionarea pachetelor cu avertismente cât mai mari şi cât mai vizibile şi interzicerea fumatului în spaţiile publice închise.
De altfel, în perioada 2005 - 2010, România a implementat „mai multe măsuri care s-au adresat în special fumătorilor: să-i încurajeze, să-i ajute, pe alocuri chiar să-i forţeze să renunţe la fumat (vezi creşterea preţului)”.
Încasările la buget din accize s-au dublat
Rezultatele se văd, spune preşedintele FABC. Fumează mai puţini români, iar dacă în 2008 erau 30,9% fumători, procentul acestora a scăzut la 24,3% în 2011. În plus, oamenii sunt mai informaţi despre efectele fumatului, în timp ce mortalitatea prin boli cardiovasculare datorată fumatului este în scădere, ajungând de la