Cam o sută de localnici s-au adunat, duminică dimineaţă, în centrul satului bihorean Palota, pentru a da startul la tradiţionalul festival Kirchweih, sărbătoarea şvabilor din sat, în care îl comemorează pe Sfântul Anton de Padova şi pe întemeietorul satului.
"Kirchweih fest îl sărbătorim în fiecare an în cea mai apropiată duminică de 13 iunie, Ziua Sfântului Anton, când e hramul bisericesc, şi totodată e o sărbătoare a şvabilor care locuiesc în acest sat", a precizat Angela Tencuţ, preşedinta Forumului Democrat German din Palota, organizatorul evenimentului.
Pregătirile au început dis-de-dimineaţă, la Căminul Cultural, unde oamenii au venit, cu mic, cu mare, pentru a îmbrăca costumele populare şi pentru a se găti de paradă. La ora 10.45, cu toţii au pornit, în haine populare, pe uliţele satului, chiuind şi strigând "Kirchweih", acompaniaţi de o fanfară.
Un moment deosebit a fost în jurul prânzului, când au sosit episcopul romano-catolic László Böcskei şi omologul său timişorean, Martin Roos, aduşi, de la intrarea în sat, într-o caleaşcă însoţită de o coloană de maşini. Cei doi au fost întâmpinaţi de parada costumelor şi au mers apoi la biserica în jurul căreia s-a construit întregul sat, pentru a oficia slujba religioasă.
Programul a mai cuprins o depunere de coroane la monumentul dedicat întemeietorului satului şi al bisericii, contele Johann Maria Frimont, iar de la ora 16, la căminul cultural vor avea loc mai multe manifestări culturale, dansuri populare germane, fiind aşteptate să participe aproximativ 200 de persoane. Ziua se va termina cu o discotecă în aer liber.
Biserica cu poveste
Contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota (foto) între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. După dorinţa sa, slujbele se ţin şi astăzi, alternativ, în limba germană şi maghiară. Contele n-a fost o