Guvernul ar putea aproba în şedinţa de miercuri, 19 iunie, preţul la care va vinde pachetul de 10% din acţiunile Nuclearelectrica, companie care produce aproape un sfert din necesarul naţional de energie, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
Listarea Nuclearelectrica a fost de mai multe ori amânată fără ca Guvernul să facă publice cauzele, astfel că şi acum planează în piaţă semne de întrebare cu privire la cât de sigură este listarea companiei în această lună.
Dacă Guvernul aprobă prospectul de ofertă şi preţul ofertei în şedinţa de miercuri, atunci oferta Nuclearelectrica va fi prima ofertă publică iniţială de pe bursa de la Bucureşti din ultimii cinci ani. În 2007, statul a vândut prin IPO un pachet minoritar de acţiuni la Transgaz, ofertă care a înregstrat un grad de participare record. Listarea Nuclearelectrica este pregătită de firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities.
Privatizarea Nuclearelectrica se va derula prin intermediul unei majorări de capital. În prezent, statul este acţionar cu 90,3% din capitalul companiei, iar Fondul Proprietatea deţine restul de 9,7%. Capitalul social al companiei se va majora cu 10%, statul nu va participa, oferind pachetul de acţiuni spre subscriere investitorilor şi Fondului Proprietatea. Prin majorarea de capital, banii strânşi în urma ofertei de acţiuni vor rămâne în conturile companiei pentru investiţii.
Profilul de activitate al Nuclearelectrica nu este chiar pe gustul tuturor investitorilor, iar băncile de investiţii internaţionale nu s-au înghesuit la acest mandat tocmai din cauza controverselor privind energia nucleară, mai ales după dezastrul de la centrala japoneză Fukushima.
Ca rezultate, Nuclearelectrica nu străluceşte la capitolul profitabilitate. Compania a avut anul trecut un profit net de 34,4 mil. lei (7,7 mil. euro), la afaceri de 1,653 mld. lei (371 mil. euro),