De ce o delegaţie a PDL în China? Trei motive:
Transcriu experienţele acestei călătorii. În termeni economici. Din zonele cele mai dinamice, care au reuşit să transforme sărăcia în dezvoltare în doar două decenii. China are centrul de afaceri de elită globală de la Shanghai, dar şi circa 120 milioane de chinezi care trăiesc astăzi în sărăcie extremă, cu sub 1 dolar pe zi. Fără investiţii, fără muncă, fără dezvoltare regională şi fără creştere economică ridicată, problemele marii Chine nu se pot rezolva. Am înţeles câte idei preconcepute aveam despre aceasta ţară până să o văd la firul ierbii. Am înţeles că atunci când o realizare mare o împarţi la mulţi devine mică. În schimb, când un rău mic îl împarţi la mulţi devine un dezastru.
Idei pentru primari: „mai modern decât un oraş, mai ecologic decât un sat”
Împreună cu preşedintele PDL Vasile Blaga, Emil Boc, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur, Ioan Bălan şi Marian Zlotea am avut o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale a judeţului Miyun, aflat la 45 km de Beijing. Industria localizata aici e verde. Facilităţi: infrastructura şi scheme de taxare preferenţiale, dar nu numai.
Miyun Economic Development Zone înseamnă industriile verzi din 5 domenii cheie: producţia de automobile şi componente, industria alimentară eco, bio-medicina, electronică şi IT, materiale noi.
Miyun Eco-Friendly Business District, lansată în luna mai 2011, concentrează industrii de protecţia mediului, sănătate, turism, industrii creative şi design, servicii financiare complexe. Zona este preconizată a deveni centru internaţional pentru industria de agrement.
Agricultura din Miyun este un alt nucleu de dezvoltare ecologică. Dacă un fermier chinez se confruntă cu o boală a plantaţiei, poate solicita consultanţă on-line de la stat. Fermierii se organizează în asociaţii spontane de colaborare, c