Popularul cărturar modern, scriitor, jurnalist de știință şi profesor Alexandru Mironov, senior editor al revistei ”Știință și tehnică”, s-a aflat, la acest sfârşit de săptămână, împreună cu astronomul Cătălin Beldea, la Băile Herculane, la Hotelul Diana, pentru a se întâlni cu profesori de fizică şi chimie din judeţul Caraş-Severin, cu elevi şi turişti aflaţi în binecunoscuta staţiune.
Echipa de la revista „Ştiinţă şi Tehnică” merge, de cinci decenii, dintr-un loc în altul şi spune poveştile despre ştiinţă către lume. Acelaşi lucru îl face şi profesorul Alexandru Mironov, care, de când a plecat de la Craiova, şi sunt cel puţin 33 de ani, se deplasează în cel puţin două oraşe pe lună, unde se întâlneşte cu elevi şi studenţi.
„Le povestesc despre cum ticăie maşinăria lumii, pentru că acest lucru trebuie urmărit în permanenţă, deoarece mereu sunt schimbări. În fiecare lună sunt invitat pe continent, de către Asociaţia Europeană a Jurnaliştilor de Ştiinţă, care mă obligă să povestesc, mai apoi, acasă, pe limba mea, ceea ce fac savanţii Europei. Acum, la Băile Herculane, de exemplu, le-am spus copiilor despre ce au ei de făcut în următorul milion de ani”, a declarat profesorul Alexandru Mironov.
Temele abordate s-au referit în general la astrofizică şi astronomie, ocazie cu care cei doi le-au dezvăluit celor prezenţi ce proiecte se lansează legate de civilizaţia omului, care se află la un moment de masă critică, iar singurii care pot rezolva problemele omenirii sunt oamenii de ştiinţă. Dar, Alexandru Mironov a vorbit și despre proiectul ”Știință și tehnică”, unde șase entuziaști duc practic în spate o prestigioasă revistă ce stă cu cinste alături de suratele ei occidentale, care lucrează cu sute de redactori și colaboratori. De asemenea, Mironov a vorbit despre fenomenul Atlantikron, o insuliță aflată pe brațul drept al Dunării, lângă Capidava, este