În ultimele luni, Dobrogea a avut parte de nişte oaspeţi mai puţin obişnuiţi. Este vorba despre câteva specii foarte rare de păsări care au dispărut de mulţi ani din ţara noastră - vulturul sur, vulturul hoitar, ielcovanul şi acvila de câmp. Zburătoarele au fost descoperite şi fotografiate de specialiştii de la Societatea Ornitologică Română SOR.
Vulturul sur
În luna mai a fost descoperit un vultur sur în apropiere de Cernavodă. "Acest exemplar era marcat şi avea un număr de contact al asociaţiei Green Balkans din Bulgaria, ONG care se ocupă, printre altele, şi de reintroducerea speciilor de vultur în Bulgaria. Pasărea părea să se simtă bine, dar refuza să mai zboare. O echipă de ornitologi bulgari a mers la Cernavodă şi au preluat zburătoarea", spune Ovidiu Bufnilă, purtător de cuvânt SOR.
Hoitarul
Tot în luna mai, specialiştii SOR au descoperit un vultur hoitar în apropiere de localitatea Rahman din judeţul Tulcea. Hoitarul a devenit o specie foarte rară pentru fauna ţării noastre, deşi în trecut era una dintre cele patru specii de vultur care cuibăreau aici.
Ielcovani
În mai 2012, în cadrul monitorizărilor făcute de SOR pentru proiectul european "Pregătirea inventarului de Arii Marine de Importanţă Avifaunistică pe coasta de sud a Mării Negre (România, Bulgaria şi Turcia)”, ornitologii au observat un stol de circa 7.500 de ielcovani, din punctul de observare de pe plaja Vadu din judeţul Constanţa.
Acvila de câmp in Dobrogea
Pe 23 mai 2013, ornitologii de la SOR au avut privilegiul de a observa şi de a fotografia una dintre cele mai rare şi mai frumoase păsări din aceasta zonă a Europei: acvila de câmp – sau cum îi spun englezii – Imperial Eagle. Pasărea a fost observată în apropiere de localitatea Haidar, lângă satul Rahmanu din judeţul Tulcea.
Citeşte mai multe despre pasari • societatea ornitologica