Sofisticatul sistem SCOMAR, ochiul electronic al Mării Negre, a transmis miercuri noapte un semnal de alarmă: iahtul Laura, sub pavilion Germania, s-a lovit de un dig în apropierea portului Tomis.
”La faţa locului s-a deplasat imediat o ambarcaţiune din dotarea Gărzii de Coastă staţionată în Portul Tomis, concomitent cu şalupa de salvare Topaz aparţinând Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare şi o barcă pneumatică cu două persoane care s-au oferit să ajute la operaţiune”, spune un comunicat al Gărzii de Coastă. Pare incredibil, dar şalupa agenţiei de salvare pe mare nu a putut interveni, deoarece zona prezenta ”pericol pentru siguranţa proprie”.
Marinarul de pe vas, un german de 61 de ani, a fost salvat de persoana aflată în barca gonflabilă.
Mazăre cere anchetă
Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, susţine că navigatorului german care a eşuat cu iahtul în urmă cu două zile i s-a fi interzis accesul în Portul Constanţa, în timp ce autorităţile portuare spun că bărbatul nu a dorit să rămână în Portul Constanţa, el căutând de fapt Portul Tomis. Primarul a anunţat, vineri, că va cere miniştrilor de Interne şi Transporturi să deschidă o anchetă în acest caz pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi. ”Probabil că cei care l-au gonit în mijlocul nopţii pe furtună spuneau că era o mare de gradul 3, 4 care nu era furtună. Păi, acela dacă avea o barcă de nouă metri, era furtună, că nu era cu vaporul, şi l-au dat afară noaptea din port, aşa ceva nu se face nicăieri”, a afirmat Radu Mazăre. Întrebat cine ar putea fi tras la răspundere pentru acest caz, Mazăre a spus că cei de la Căpitănie şi de la Poliţia de Frontieră, care nu l-ar fi lăsat să intre în port. ” Sunt nişte dinozauri şi cu un regulament şi nişte legi de pe vremea comuniştilor. Nişte idioţi sunt, cine te obligă sau legislaţia pe care o avem”, a acuzat el.
Ce