Una dintre cele mai importante ştiri privind soarta Complexului Energetic Oltenia a fost transmisă de Mediafax, la sfârşitul săptămânii trecute. Agenţia de ştiri relatează că guvernul, implicit Victor Ponta, va reevalua paşii şi se gândeşte la un parteneriat mixt cu o firmă privată sau chiar privatizarea majoritară cu un investitor strategic.
Practic, este o răsturnare de situaţie în privinţa celui mai mare producător de energie, în sensul că acesta, după multe încercări pe piaţa reglementată, a ajuns în situaţii-limită. Căpuşat şi fără să aibă posibilitatea să-şi vândă „marfa”, Complexul Energetic Oltenia riscă să fie privatizat majoritar. Această problemă, extrem de importantă pentru Oltenia, va fi discutată la venirea FMI în România.
Varianta, din ianuarie
Iată ce anunţă Mediafax: Guvernul ia în calcul să îşi “reevalueze paşii” în cazul CE Oltenia şi se gândeşte la un parteneriat mixt cu o firmă privată sau chiar privatizarea majoritară cu un investitor strategic, conform scrisorii de intenţie FMI, premierul Ponta spunând însă în ianuarie că nu se pune problema privatizării. Privatizarea Complexului Energetic Oltenia a fost luată în calcul şi la începutul acestui an în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar premierul Victor Ponta a anunţat atunci că nu se pune problema privatizării majoritare a Complexului Energetic Oltenia, pentru că este pe profit, are management privat, care a semnat o investiţie de un miliard de dolari la Rovinari, el arătând că doar 15% dintre acţiuni vor fi listate pe bursă.
Listarea, în octombrie
Lansarea ofertei publice pentru pachetul de 15% are ca termen sfârşitul lunii octombrie. “Noul Complex Energetic Oltenia joacă un rol esenţial în securitatea energetică a României. Am semnat un contract cu un consultant de tranzacţie la sfârșitul lunii mai 2013 (acţiune prealabilă) pentru o I