Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi susţine că dieta vegetariană afectează sănătatea şi că promovarea ei ţine de manipulare religioasă şi de marketing.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a criticat dur un studiu recent apărut într-o publicaţie medicală belgiană, potrivit căruia vegetarienii ar trăi mai mult şi ar fi mai sănătoşi. “Eu, ca cercetător, vă pot spune că studiul este criticabil şi că nu se poate lua în considerare concluzia acestuia. Cea mai bună conduită în alimentaţie este omnivorismul, personalizat, bineînţeles, în funcţie de vârstă şi de starea de sănătate. Dieta vegetariană este o prostie de marketing, nu este o ştiinţă. Este un mit că vegetarienii sunt mai sănătoşi decât omnivorii, o manipulare în funcţie de interesele unora şi de convingerile religioase. Am mărturiile unui legist care a făcut la viaţa lui foarte multe necropsii şi mi-a spus că la vegetarieni sistemul cardiovascular era plin de ateromatoze, erau bolnavi de ateroscleroză mai mult decât cei care mâncau carne”, ne-a declarat prof. dr. Mencinicopschi.
“Orice extremism alimentar îmbolnăveşte”
Nu suntem ierbivori, şi atunci este normal ca dieta vegetariană să facă rău, afirmă prof. dr. Mencinicopschi. “Cine spune ce trebuie să mănânce omul? Sistemul lui gastrointestinal, digestia lui şi fiziologia lui. Dacă ne uităm în componenţa sistemului nostru gastrointestinal, vom constata că suntem omnivori şi asta ne spune că este rău dacă faci extremisme alimentare, dacă devii total carnivor sau dacă devii ierbivor vine în contradicţie cu fiziologie ta şi te vei îmbolnăvi. Omul, de-a lungul evoluţiei lui, a suferit o compatibilizare cu mâncarea lui şi asta s-a înscris în genomul nostru. Fiind omnivori, avem nevoie câte puţin din toate alimentele, din tot spectrul, care la strămoşii noştri reprezenta peste