In ultimele luni, Romania a avut parte de niste oaspeti mai putin obisnuiti. Este vorba despre cateva specii foarte rare de pasari care au disparut de multi ani din tara noastra - vulturul sur, vulturul hoitar, ielcovanul si acvila de camp. Zburatoarele au fost descoperite si fotografiate de specialistii de la Societatea Ornitologica Romana SOR.
Da click pe FOTOGALERIE pentru a vedea cum arata zburatoareleVulturul sur
In urma cu cateva luni, un vultur sur a fost descoperit in apropiere de Targoviste. Pasarea se afla pe marginea drumului, iar persoana care a gasit-o a confundat-o cu un vultur plesuv. In final, zburatoarea a ajuns la Gradina Zoologica din Targoviste unde se afla si acum si unde este ingrijita de specialisti. "Vulturul sur era slabit pentru ca nu se hranise de mult timp. Specie care se hraneste cu cadavre, vulturul provine probabil din Bulgaria, tara in care se desfasoara programe de reintroducere a aceste specii. Populatia este estimata la 60 de perechi ", spun reprezentantii SOR.
In luna mai a fost descoperit un vultur sur in apropiere de Cernavoda. "Acest exemplar era marcat si avea un numar de contact al asociatiei Green Balkans din Bulgaria, ONG care se ocupa, printre altele, si de reintroducerea speciilor de vultur in Bulgaria. Pasarea parea sa se simta bine, dar refuza sa mai zboare. O echipa de ornitologi bulgari a mers la Cernavoda si au preluat zburatoarea. Aceasta a fost transportata de urgenta la Centrul de Salvare din Stara Zagora. K4L, asa cum este identificat vulturul, dupa marcajele puse de ornitologii bulgari, este un mascul tanar, de doi ani, care a ajuns in Bulgaria din Franta, in 2012, in cadrul programului de repopulare cu vulturi. In luna august, pasarea fusese eliberata din centrul de adaptare aviara din Bulgaria. Apoi a gasit un nou loc de hranire si a plecat in Parcul Natural Sinite, unde a stat alatu