Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu Olt au confirmat informaţiile făcute publice în cadrul investigaţiilor Gazeta Nouă: comuna Coloneşti se află în pericol din cauza poluării intenţionate cu metale grele. Rezultatele de laborator arată că la marginea comunei au fost depozitate necontrolat deşeuri toxice care conţin, printre altele, cloruri, cadmiu, plumb, cupru, zinc şi nichel ale căror valori depăşesc cu până la 25.000 de ori pragurile de alertă. Reprezentanţii primăriei nu ar fi străini de aceste depozitări necontrolate. Poliţia a deschis o anchetă în acest caz.
Semnalul de alarmă tras în două rânduri de Gazeta Nouă în legătură cu acest caz s-a dovedit a fi motivat. Autorităţile care veghează la protejarea mediului au confirmat, prin analize de laborator, că deşeurile depozitate în mai multe zone de la marginea localităţii Coloneşti au concentraţii extrem de periculoase pentru mediu şi oameni.
„Rezultatele Raportului de încercare nr. 5.345 S/27.06.32013 se referă la un număr de opt indicatori analizaţi şi valorile de referinţă conform Ordinului 756/1997 pentru aprobarea reglementării privind evaluarea poluării mediului pentru sol mai puţin sensibil. Au fost analizaţi următorii indicatori: sulfaţi, fenoli, cloruri, cadmiu, plumb, cupru, zinc şi nichel. Se constată depăşiri ale pragurilor de alertă cu valori mult peste limitele admise pentru: cloruri, cadmiu, plumb, cupru, zinc şi nichel”, se arată într-o adresă oficială a Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Olt.
„Ceea ce pot să vă declar este că, într-adevăr, buletinul de analize emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Craiova relevă depăşiri mari ale limitelor admise la metalele grele descoperite la Coloneşti, în special cadmiu şi plumb”, a declarat comisarul şef al Gărzii de Mediu Olt, Cătălin Rotea.
Cum poluarea zonei nu s-a produs din