In zilele de 17 si 18 iunie, va avea loc in Irlanda de Nord intalnirea "celor opt mari", avand ca obiect, ca si intalnirile anterioare, coordonarea principalelor probleme care privesc economia globala.
Cu toate acestea, actuala cojunctura internationala lasa de inteles ca obiectul central al discutiilor s-ar putea focaliza pe problemele Siriei, cu atat mai mult cu cat, asa cum relateaza portalul Golos Ameriki, opozitia siriana trimite semnale disperate spre Occident, cerand sprijin.
Strigatul de ajutor
Recent, unul din principalii lideri ai opozitiei siriene, Luey Mekdat, s-a si pronuntat foarte hotarat: "Daca nu ne vor ajuta imediat, rezultatul va fi moartea a multor sute de mii de oameni".
Opozitia stie ca n-are prea des ocazia sa poata profita de asemenea intalnire la nivel inalt si a intocmit liste cu revendicari, ca si cum summit-ul ar fi fost convocat pentru problemele Siriei, nu pentru alte daraveri, cu care e incurcata mai toata omenirea pe plan economic.
Revendicarile luptatorilor sirieni suna ca un SOS: ajutor in armament, cat mai multe tancuri si avioane, presiuni asupra Rusiei si Iranului, pentru izolarea lui Bashar al-Assad, actiuni diplomatice de amploare.
Desi tematica intalnirii liderilor G8 este cea economica, analistii nu exclud o derapare spre problemele Siriei, unde intr-adevar, asa cum afirma luptatorii, pier fara rost multe mii de vieti.
Din pacate, reprezentantii la varf ai puterilor lumii nu dispun nici de parghiile si poate nici de autoritatea necesara, ca sa se impuna in orientul mijlociu si sa fie ascultati. Sunt motive serioase sa fim reticenti.
Patru piedici majore
Unu. Grupul celor opt reprezinta 57,8% din intregul Produs Intern Brut al planetei (statistica din 2007), ceea ce confirma cu adevarat puterea sa economica. Dar grupul repr