Firma Siemens a semnat un contract cu UBB şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) prin care acordă atât patru burse de doctorat pe trei ani, cât şi dotări de ultimă oră laboratoarelor de matematică şi informatică ale universităţilor clujene. Dotările pot ajunge, spune rectorul de la UBB, la câteva milioane de euro.
„Dacă vrem să fim competititivi în această regiune, atunci un rol important îl joacă universităţile. E vorba de polul de cunoştinţe pe care sperăm să le dobândim aici, la universitate.
De aceea, noi am gândit programul acesta. Vrem să crească acest pol de competitivitate în universităţi. Numai prin sprijinul acesta dedicat profesorilor, studenţilor putem concura şi ne putem clădi un viitor“, afirmă László Barabás CTO, Head of R&D Evoline, reprezentantul Siemens în România.
Acesta a mai spus că, de regulă, cei mai bine pregătiţi studenţi pleacă, iar acest program vine să le oferă o alternativă: să îi pregătească şi să le ofere posibilitatea de a lucra într-un mediu profesionist la ei în ţară.
Profesori de la Siemens vor ţine cursuri speciale la Cluj
Firma Siemens a semnat, săptămâna aceasta, un contract cu UBB şi UTCN prin care va susţine financiar patru burse de doctorat pe 3 ani şi va dota laboratoarele de informatică ale universităţilor clujene. Dotările pot ajunge, spune rectorul UBB, la câteva milioane de euro dacă lucrurile merg bine după primul an. El zice că nu a fost stabilită, în contract, o cifră care să spună exact cât va investi Siemens la Cluj.
Pe lângă burse şi dotări, Siemens creează un masterat despre modelarea pentru căi ferate. Profesori de la Siemenes vor ţine cursuri speciale la Cluj. Acestea vor transforma Clujul într-un pol de cercetare în domeniul automatizărilor fevoriare. E primul contract de acest gen semnat cu o universitate românească.
„Vom încerca să facem la Cluj acest pol ca