În contextul protestelor pe scară largă de la nivel mondial, dar şi a intervenţiei din ce în ce mai crescută a autorităţilor asupra datelor personale de pe internet, soluţiile pentru protejarea intimităţii devin din ce în ce mai populare. Primul nivel al protecţiei intimităţii este un VPN, un termen complicat pentru un lucru simplu: un tunel care îţi ascunde IP-ul, iar orice acţiune nu poate fi asociată unei anumite persoane.
În week-end-ul care tocmai a trecut am vorbit cu Robert Knapp, CEO-ul CyberGhost, o firmă care oferă soluţii de VPN (Virtual Private Network) utilizatorilor. Softul este gratuit şi sute de mii de oameni îl folosesc. Mai interesant că toate lucrurile acestea se întâmplă la Bucureşti, unde CyberGhost are sediul din 2011, atunci când au decis să vină unde sunt talentele şi să nu „emigreze” către Silicon Valley. Astfel, în echipa de 22 de oameni a firmei de „paranoici“ sunt mulţi români.
Mai jos puteţi citi un interviu cu Robert Knapp, realizat în cadrul „CyberGhost Testing Day”, eveniment de popularizare al folosirii VPN, organizat la Tech Hub Bucureşti.
Adevărul: Spune-mi mai întâi, în cuvinte simple, ce e un VPN?
Robert Knapp: VPN-ul este o reţea virtuală privată. Este practic o reţea de servere pe care noi le avem, aproximativ 220. De la noi primeşti un software. Apeşi pe conectare şi noi te conectăm la unul dintre serverele noastre. Practic, creăm un tunel criptat în jurul traficului tău de internet. Acest lucru înseamnă că nu mai poate să te urmărească nimeni: hacker, spioni, orice fel de ameninţări. Noi îţi înlocuim adresa de IP cu o adresa de-a noastră şi în momentul acela eşti anonim sau poţi fi locuitor al oricărei ţări din lume. Putem să-ţi dăm o adresă americană pentru a accesa conţinut de acolo, altfel indisponibil în alte părţi ale lumii (n.r. - Netflix, Hulu, Pandora, mare parte din conţinutul de pe NBC).