Vârstnicii care vor să-şi vândă locuinţele pot beneficia de asistenţă juridică gratuită, în cazul în care doresc acest lucru şi vor să elimine posibilitatea de a fi înşelaţi. De reţinut este însă faptul că acest lucru nu este obligatoriu, dar le poate oferi siguranţa că nu se vor trezi înşelaţi, abandonaţi, aruncaţi în stradă.
Potrivit Legii nr. 17/2000, privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, sunt considerate ca făcând parte din această categorie persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, acestea având dreptul la asistenţă socială în raport cu si-tuaţia socio-medicală, dar şi cu situaţia financiară. Instanţa de tutelă sau, după caz, consilierii juridici ai consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, au obligaţia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere gratuită în vederea încheierii unor acte juridice, precum vânzare-cumpărare, donaţie sau împrumut, care au drept obiect bunuri mobile sau imobile ale persoanei vârstnice respective.
Astfel, persoana vârstnică poate fi asistată atât la cerere, cât şi din oficiu, în funcţie de fiecare caz în parte. „Persoana vârstnică va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros ori gratuit, a bunurilor ce îi aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază te-ritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă”, prevede legea. De precizat este faptul că, în cazul în care actul juridic respectiv se încheie fără ca seniorul să fie asistat, actul este considerat valabil, el neputând fi anulat pe motiv că nu a fost asistat la încheierea lui. Cu alte cuvinte, persoana vârstnică poate să renunţe la dreptul de a fi asistată de instanţa de tutelă sau de un consilier j