Conflictele de pe Nistru riscă să devină armate. Deocamdată, situaţia este incertă, dar există perspective ca aceasta să depăşească limita, transmite Vocea Rusiei.
Câteva localităţi aflate sub jurisdicţia Chişinăului au fost declarate teritoriu transnistrean. Acestea sunt situate în aşa-numita "zonă de securitate", controlate de forţele de securitate ale ambelor părţi. Printre localităţile asupra cărora se extinde „suveranitatea rmn“ este inclus şi satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Potrivit documentului, „frontiera de stat nu poate fi schimbată de către ţările vecine în mod unilateral“, iar „până în momentul recunoaşterii independenţei sale, rmn îşi rezervă dreptul să întreprindă acţiuni de apărare a frontierei în cazul unui pericol la adresa securităţii statului“.
Ce implică această apărare nu este specificat. "Dacă responsabilitatea revine KGB-ului, Ministerului de Interne şi vămii, putem presupune că muniţia este completă. În termen de trei luni, aceste instituţii trebuie să înainteze propuneri pentru instalarea punctelor de control. Atunci, probabil, trebuie să ne aşteptăm şi la agravarea situaţiei", notează Vocea Rusiei. Printre principalii factori ai agravării situaţiei, Vocea Rusiei indică Comisia Unificată de Control.
Parlamentul Republicii Moldova convoacă o şedinţă extraordinară pentru 20 iunie cu preşedintele şi primministrul pentru a discuta situaţia creată. "Chişinăul pare destul de confuz. De la încetarea conflictelor armate, părţile n-au fost niciodată mai aproape de reluarea ostilităţilor decât la momentul actual", comentează site-ul rusesc.
Politologul de la Tiraspol, Dmitri Soin, a declarat pentru Vocea Rusiei că deocamdată nu poate fi vorba de nişte conflicte armate. "Totodată, sunt posibile provocările de forţă care au mai avut loc în cazul conflictului privind puctele vamale de trecere în Transnistria", a m