Zilele trecute, primarul general Sorin Oprescu a declarat că în curând va fi gata harta de risc seismic a Bucureştiului, dar nu o va face publică. Libertatea a reuşit să obţină documentul care arată cum se resimte un cutremur în diferite zone ale Capitalei. Zilele trecute, primarul general Sorin Oprescu a declarat că în curând va fi gata harta de risc seismic a Bucureştiului, dar nu o va face publică. Libertatea a reuşit să obţină documentul care arată cum se resimte un cutremur în diferite zone ale Capitalei.
După cutremurul din 1977, România a declanşat un amplu program de studiere a seismicităţii teritoriului. Au fost introduse sonde în diferite puncte ale ţării, acolo unde seismul a făcut cele mai mari distrugeri, care au monitorizat mişcările pământului ce au urmat, în special cele din 1986 şi 1990, iar pe baza datelor obţinute au fost realizate hărţile seismice.
Una de acest gen urmează a fi gata şi pentru Bucureşti. “Nu o să o fac niciodată publică (harta - n.r.), pentru a nu speria populaţia. Nu sunt nici la dispoziţia samsarilor de locuinţe, care, vă daţi seama, ce circ ar face în momentul în care va apărea o hartă de risc seismic”, a afirmat edilul-şef Sorin Oprescu.
Libertatea a obţinut însă documentul privind modul cum se resimte un cutremur în oraş. Sondele au arătat că undele seismelor sunt amplificate în Capitală, în special în zonele de nord şi sud-vest. Asta pentru că oraşul este aşezat pe un teren moale, format din nisipuri, pietrişuri, argile şi cinci niveluri de pânze freatice, până la o adâncime de 1.500 de metri.
Conform studiilor INCERC, zonele cele mai periculoase în caz de cutremur în Bucureşti sunt: Casa Presei, care amplifică seismele cu 1,61 grade Richter, Măgurele - cu 1,36 grade, Panduri - cu 1,02 grade, Pantelimon - cu 1,00, Balta Albă - cu 0,93 şi Militari - cu 0,92 grade Richter. Pe de altă parte, vechimea majorită