Indicele general al bursei de la Bucureşti BET-C a înregistrat a treia scădere săptămânală, pierzând săptămâna trecută aproape 0,4%. În ultimele trei săptămâni, indicele BET-C a scăzut cumulat cu 2,5%. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele este încă pe plus, cu 3,7%.
Scăderile din ultima săptămână au dus în jos şi indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, acesta coborând cu 0,13%. Comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, indicele este pe plus cu 4,2%.
Pe de altă parte, indicele BET-FI a crescut cu 1% săptămâna trecută, dar raportat la nivelul de la finele anului trecut indicele este cu 1,8% mai jos, din cauza corecţiilor înegistrate de SIF-uri şi FP după trecerea datelor de dividend.
„Cred că agitaţia de pe pieţele internaţionale face ca investitorii să fie într-o anumită expectativă. Posibila reducere a infuziei de capital în pieţele financiare de către Fed (banca centrală a SUA - n. red.) şi amânarea luării unei decizii de către Curtea Constituţională din Germania cu privire la intenţia Băncii Centrale Europene de a achiziţiona obligaţiuni europene au dus la o creştere vizibilă a volatilităţii în pieţe, lucru care a crescut incertitudinea în rândul investitorilor cu privire la o posibilă continuare a trendului de creştere. Reducerea volatilităţii din pieţe este posibil să ducă la o creştere a volumului pe bursa noastră după data de 19 iunie, când aflăm decizia Fed cu privire la continuarea QE3 (programul prin care este vizată stimularea economiei - n. red.), care ar putea determina o modificare a trendului pe termen scurt“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful serviciului de intermediere al Broker Cluj.
Vineri, doar cinci companii au avut tranzacţii de peste un milion de lei.
„Rulajele actuale sunt date de speculatori, care urmăresc îndeaproape pieţele internaţionale şi acţionează în funcţie de e