Preparatele culinare din flori așteaptă să fie degustate astăzi, la Restaurantul Park
Luni după-amiază, de la ora 17, la Restaurantul Park din Sfântu Gheorghe are loc cea de-a treia ediție a Festivalului Florilor Comestibile. Ineditul eveniment anunță degustări de preparate din flori, iar curioșii vor putea astfel afla ce gust au salatele, sosurile, șnițele din flori de soc ori multe alte preparate ce au la bază florile.
Organizatorul Festivalului, Kovács István, ne-a declarat că ineditele preparate culinare vor fi realizate de maestrul bucătar Blasko János din Ungaria. Acesta are o experiență de 40 de ani în restaurantele din țara vecină, iar recent a participat la un eveniment asemănător, cu preparate din flori, la Kecel, în Ungaria.
Blasko János a participat și la primele două ediții ale Festivalului Florilor Comestibile din Sfântu Gheorghe, iar atunci a prezentat delicatese precum friptură de pui cu gălbenele, trandafiri şi struguri, budincă din petale de muşcată, sos din petale de trandafir, orez cu flori de dovlecel, gogoşi cu petale de trandafir sau ruladă cu brânză şi flori de dovleac. Intrarea la Festival și degustarea preparatelor va fi gratuită.
Florile, bază pentru mâncăruri inedite
Potrivit lui Kovács István, acesta este un moment numai bun pentru Festival, deoarece florile sunt acum foarte fragede și bune, în urma ploilor abundente.
„Sunt multe flori care pot sta la baza unor mâncăruri speciale – panseluțele, garoafele, florile de soc – se pot face ciorbe, șnițele, salate, sosuri și baze pentru fripturi. E o parte interesantă a artei culinare, care este răspândită în străinătate. Din păcate, la noi în țară prea puțini au făcut astfel de meniuri, sau poate deloc. Poate pentru că suntem obișnuiți să mâncăm „bine” când mergem la restaurant, iar asta nu include florile – unora nici nu le vine să creadă că e posibil a