Până la sfârşitul anului, pacienţii constănţeni vor putea beneficia de un al doilea elicopter medical. Potrivit unui proiect de act normativ lansat spre dezbatere de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va fi desemnat operator medical al unui elicopter aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit actului normativ, statul român va achiziţiona şase aeronave medicale, una dintre acestea urmând să ajungă la Constanţa. „Personalul medical care va asigura desfăşurarea în bune condiţii a acestei activităţi, va proveni din cadrul S.C.J.U. Constanţa“, se mai arată în proiectul de act normativ.
Dacă acest program de achiziţie a noi elicoptere medicale va fi dus până la capăt, litoralul va deveni un centru regional în aviaţia medicală. Deja pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu funcţionează un centru S.M.U.R.D. dotat cu un elicopter-ambulanţă. Achiziţia celui de-al doilea aparat, care va opera şi în Delta Dunării, va renaşte pe litoral aviaţia sanitară. Pe Aerodromul Tuzla a funcţionat, înainte de 1989, o structură AVIASAN, care şi-a dovedit din plin utilitatea. Elicopterele şi avioanele uşoare au intervenit în sprijinul populaţiei, după un principiu care funcţionează şi astăzi: intervenţiile aeriene sunt mult mai rapide decât cele terestre. Din păcate, pentru constănţeni au trebui să treacă mai bine de 20 de ani pentru ca litoralul să beneficieze de servicii medicale aeriene.
Revenind la proiectul de act normativ, în nota de fundamentare se precizează că operarea unui elicopter de către S.C.J.U. va reduce costurile intervenţiilor aeriene cu plecare din Capitală, ştiut fiind faptul că deplasarea unui elicopter din Bucureşti către litoral sau Deltă presupune costuri cu zborul propriu-zis şi operarea aeronavei. De asemenea, timpii de intervenţie sunt înjumătăţiţi, situaţie în care cresc semnificativ şansele de supravie