Se zice ca exista in principiu doua moduri de a fura: impotriva legii sau cu ajutorul legii. Ei bine, mai nou apare si al treilea - furtul cu Constitutia. Astfel incat sa nu risti un furt impotriva legii daca nu ai reusit unul cu lege declarata neconstitutionala, nu-i asa?
Sa ma explic. In noua Constitutie a fost introdus un articol aparent benign: "Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori, dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la misiunile educationale si de cercetare asumate".
Daca facem insa putina istorie recenta, lucrurile apar intr-o lumina diferita, deloc benigna. Una dintre marile batalii de la aparitia Legii Educatiei Nationale s-a referit la patrimoniul universitailor private si la felul in care fondatorii pot dispune de el.
Sa ne intelegem, este vorba in principal despre fabrici de diplome, ai caror fondatori au adus initial un apartament si un computer, din care s-au facut averi aflate insa in patrimoniul universitatii.
Legea in vigoare prevede ca :"Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare, pe durata existentei lor, dispun de patrimoniul pus la dispozitia lor, conform legii."
Anul trecut, o initiativa semnata de Petru Filip si fostul sindicalist Catalin Croitoru facea o modificare izbitor de asemanatoare cu aceea introdusa in proiectul noii Constitutii:
"Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale, pe durata existentei lor, dispun in mod liber